RKD Study Close Encounters

Schilderij van Greenwich

De nieuwste RKD Study gaat over de interculturele uitwisseling tussen de Lage Landen en Groot-Brittannië tussen 1600 en 1830. Close Encounters is een verzameling van 14 artikelen, geschreven naar aanleiding van een symposium dat het RKD in 2022 organiseerde. Het is het tiende deel in de reeks digitale publicaties van het Gerson Digital project op rkdstudies.nl.

Symposium

De auteurs van de RKD Study – specialisten uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland – gaan in op onderzoek dat zij presenteerden op het internationale symposium Close Encounters: Cross-Cultural Exchange between the Low Countries and Britain 1600-1830, in september 2022 gehouden op het RKD. De aanleiding van het symposium was de lancering van de rijk geannoteerde en geïllustreerde digitale Engelse versie van Horst Gersons hoofdstuk over Groot-Brittannië uit zijn Ausbreitung und Nachwirkung der holländischen Malerei des 17. Jahrhunderts uit 1942. Er werd ruimschoots gereageerd op het verzoek om de lezingen van 2022 september om te zetten in wetenschappelijke artikelen: veertien ervan konden worden opgenomen in deze RKD Study.

Gerard van Honthorst, Apollo en Diana, 1628, Royal Collection
Gerard van Honthorst, Apollo en Diana, 1628, Royal Collection 

Kunstenaars naar Engeland

Onderdeel van het project Gerson Digital: Britain betrof biografisch onderzoek, gedaan door Rieke van Leeuwen, naar kunstenaars uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden die de Noordzee overstaken. De database RKDartists bevat 838 kunstenaars uit de Lage Landen die voor 1800 naar Groot-Brittannië reisden. Enkele bekende voorbeelden van Nederlandse kunstenaars die in Engeland werkten zijn Samuel van Hoogstraten, Gerard van Honthorst en Willem van de Velde. De RKD Study bevat hoofdstukken over hen en over verschillende kunsthistorische thema's: interculturele netwerken en samenwerking, de relaties van Nederlandse kunstenaars met Britse mecenassen, verzamelen en de handel in artistieke goederen. De verzamelgeschiedenis van Nederlandse kunst in het buitenland is een belangrijk onderdeel van het Gerson Digital project. 

Hendrick Danckerts, Gezicht op Greenwich en het huis van de koningin uit het zuidoosten, ca. 1670, National Maritime Museum, Greenwich
Hendrick Danckerts, Gezicht op Greenwich en het huis van de koningin uit het zuidoosten, ca. 1670, National Maritime Museum, Greenwich

De RKD Study Close Encounters werd geredigeerd door de wetenschappelijke commissie: Karen Hearn, Angela Jager, Sander Karst, Rieke van Leeuwen, David Taylor en Joanna Woodall. Je kunt de study vinden op rkdstudies.nl.