RKD podcast: Betsy Westendorp-Osieck

Betsy Westendorp-Osieck

In de podcastreeks over vrouwelijke verzamelaars is een nieuwe aflevering verschenen. Kunsthistorica Martine Bontjes vertelt aan podcastmaker Caspar Stalenhoef over haar onderzoek naar kunstenaar en verzamelaar Betsy Westendorp-Osieck (1880-1968), het jongste lid van de Amsterdamse Joffers.

Audio URL
 

Betsy Westendorp-Osieck

Koopmansdochter Betsy Osieck hield sinds jongs af aan van tekenen en genoot een aanzienlijke tekenopleiding. Tijdens haar opleiding raakte ze bevriend met Lizzy Ansingh, bij wie zij in de leer ging. Net als Ansingh werd Osieck lid van de Amsterdamse Joffers, een groep vrouwelijke kunstenaars die elkaar van de Rijksakademie kenden. Een succesvolle carrière als schilder, pastellist en tekenaar volgde. Ze stond bekend om portretten in zachte pasteltinten, maar vervaardigde ook donkere stadsgezichten en stillevens. Osieck was actief lid van verscheidene kunstenaarsverenigingen, zoals Arti et Amicitiae, de Vereeniging Sint Lucas en Pulchri Studio.

betsy-westendorp-osieck-gallery
1. Portret van Betsy Osieck, ca. 1900
2. Betsy Westendorp-Osieck, Herinneringen, 1909, particuliere collective
3. Het echtpaar Westendorp-Osieck in Dresden, 1922, collectie RKD, archief Betsy en Herman Karel Westendorp-Osieck

Gedreven verzamelaar

In 1917 trouwde Betsy Osieck met bankier Herman Karel Westendorp (1868-1941). De twee deelden de liefde voor beeldende kunst en Aziatische objecten. In de jaren twintig en dertig maakte het echtpaar veel internationale reizen om hun kunstverzameling uit te breiden. Betsy Westendorp-Osieck was een bijzonder gedreven verzamelaar en speelde een belangrijke rol tijdens de aankoop van nieuwe objecten. Meermaals schonk zij haar eigen werk aan handelaren om ze gunstig te stemmen. Tijdens deze aankoopprocessen vertrouwde Herman vaak op het oordeel van Betsy, zo valt op te maken uit hun reisdagboeken. De collectie Aziatische kunst die het echtpaar naliet, is tegenwoordig ondergebracht bij het Rijksmuseum.

Podcast

Kunsthistorica Martine Bontjes deed onderzoek naar Betsy Westendorp-Osieck voor haar afstudeerscriptie. Ze dook ze in de archieven van het Rijksmuseum en het RKD, waar het archief Betsy en Herman Karel Westendorp-Osieck wordt beheerd. Het bevat veel van Osiecks persoonlijk materiaal, zoals tekenboekjes en fotoalbums, waaruit je kan afleiden hoe zij haar kunstenaarsleven heeft beleefd. Benieuwd naar het kunstenaarsbestaan en de verzameldrang van de jongste Amsterdamse Joffer? In de nieuwe podcastaflevering, te beluisteren op onder meer Spotify en Apple Podcasts, gaat Martine Bontjes met Caspar Stalenhoef in gesprek over de intrigerende aspecten van het leven en werk van Betsy Westendorp-Osieck.

De nieuwe serie van de podcast Kroniek Kunstgeschiedenis over vrouwelijke verzamelaars in de kunst tussen 1780 en 1980 maakt deel uit van het onderzoeksproject De Andere Helft en is tot stand gekomen dankzij steun van de Wilhelmina Drucker Fundatie.

betsy-westendorp-osieck-gallery-2
1. Details uit een aantekeningenboekje van Betsy Osieck, 1896, collectie RKD, archief Betsy en Herman Karel Westendorp-Osieck
2 & 3. Peter Mookhoek, Het interieur van Betsy Westendorp-Osieck, 1967, collectie RKD, archief Betsy en Herman Karel Westendorp-Osieck