Interieur Witsenhuis, Amsterdam

Vacature: Twee stagiairs of projectassistenten in het kader van een werkervaringsplaats

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis maakt de beeldende kunsten van de Nederlanden in internationale context wereldwijd toegankelijk voor musea, wetenschap en publiek. Het RKD beheert miljoenen afbeeldingen van kunstwerken, honderden archieven van kunsthandelaren en kunstenaars, honderdduizenden kunstboeken en veilingcatalogi. Het RKD biedt ruime digitale onderzoeksmogelijkheden via zeven databases die toegankelijk zijn via de website RKD Research. 


Voor het project Art DATIS zoekt de afdeling Collecties:

Twee stagiairs of projectassistenten in het kader van een werkervaringsplaats
24-28 uur per week
 

Art DATIS (Digital Art Technical sources for the Netherlands: Integration and improvement of sources on glass for a Sustainable future) is een vierjarig onderzoeksproject binnen het NWO-programma Big Data/Digital Humanities. Binnen het project wordt onderzocht wat de rol was van historische bronnen (1500-1900) in het werk van de Nederlandse glaskunstenaar Sybren Valkema (1916-1996), en hoe hij die bronnen gebruikte om innovaties door te voeren in techniek en educatie. Gedigitaliseerde historische bronnen en de gedigitaliseerde archieven van Valkema vormen een unieke bron voor het beantwoorden van deze vragen. Om ze optimaal te kunnen analyseren, worden in Art DATIS deze data verrijkt en gelinkt aan open data. Als stagiair of WEP verricht je data management werkzaamheden in het kader van het NWO Big Data/Digital Humanities onderzoeksproject Art DATIS.


Werkzaamheden:

  • Je schoont een bestaande dataset op voor publicatie in RKDexcerpts, één van de databases in  RKD Research

Jij bent:

  • Hebt kennis van kunstgeschiedenis op WO niveau
  • Hebt affiniteit met digital humanities
  • Hebt bij voorkeur affiniteit met technische kunstgeschiedenis en historische recepten
  • Bent nauwkeurig, digitaal vaardig, leergierig en proactief
  • Hebt een goede beheersing van Nederlands en Engels
  • Hebt bij voorkeur (passieve) kennis van één of meer andere moderne Europese talen (Frans, Duits, Italiaans) en Latijn

Geboden wordt:

Je begeeft je in een zich ontwikkelende organisatie op loopafstand van Den Haag CS. De stage wordt beloond met een maximum van € 350,00 bruto per maand bij een volledige werkweek. Het assistentschap in het kader van een werkervaringsplaats wordt beloond met een maximum van € 175,00 bruto per maand bij een volledige werkweek. De stage- of WEP-periode is minimaal 3 maanden. Tijdens je stage of WEP is er ruimte om te werken aan individuele leerdoelen en je kunt rekenen op een goede begeleiding en het meedraaien in een actief programma voor stagiairs en WEP-pers. Tijdens de leertijd heb je nauw contact met collega’s en andere RKD-stagiairs en word je betrokken bij activiteiten van de afdeling Collecties.

Het RKD is ervan overtuigd dat een verscheidenheid aan achtergronden en opvattingen ook ons instituut ten goede komt. We bouwen aan een personeelsbestand dat een afspiegeling is van onze samenleving, bestaande uit mensen met verschillende afkomst en vaardigheden die elkaar versterken. Vacatures staan open voor iedereen die zich in het profiel herkent.


Interesse?

Stuur dan je cv en korte motivatie naar: pz@rkd.nl o.v.v. Stage Art DATIS of WEP-assistentschap Art DATIS. Heb je nog een vraag, mail dan naar Marieke Hendriksen: marieke.hendriksen@huc.knaw.nl. Bij voorkeur kun je in september 2024 beginnen, maar in overleg is een latere datum ook mogelijk.

Solliciteer