Singer Laren werkt samen met RKD voor tentoonstelling Kees van Dongen

kees-van-dongen-singer-laren-rkd-header

Senior conservator bij het RKD Anita Hopmans heeft haar (promotie)onderzoek naar kunstenaar Kees van Dongen (1877-1968) bijna afgerond. Zij stelde als gastconservator bij Singer Laren de tentoonstelling Kees van Dongen samen, waarbij de nadruk ligt op de weg naar het succes van de kunstenaar. Deze tentoonstelling is vanaf 17 januari te zien in Singer Laren.

Ambitieuze kunstenaar

'Let maar op, ik ga beroemd worden.' Deze van ambitie doordrenkte woorden zijn afkomstig van de jonge kunstenaar Kees van Dongen, geboren in Delfshaven. Hij kreeg gelijk. Hoe lukte het de jonge kunstenaar om door te breken in Parijs en in korte tijd uit te groeien tot één van de meest beroemde kunstenaars van de twintigste eeuw? Deze vraag staat centraal in de tentoonstelling die Singer Laren organiseert in samenwerking met het RKD. Het is de derde keer dat het RKD en Singer Laren hun krachten bundelen, na eerdere tentoonstellingen over kunstenaar Jan Sluijters in 2011 en kunsthandel Buffa in 2016.

kees-van-dongen-singer-laren-rkd-gallery-1
1. Kees van Dongen, Twee ogen, 1911, collectie J.K. Art Foundation
2. Kees van Dongen, Fauve zelfportret, 1909, particuliere collectie 
3. Kees van Dongen, Rood en geel, 1911, particuliere collectie

Van Dongen-specialist

Anita Hopmans, senior conservator van het RKD en specialist in het oeuvre van Van Dongen, stelde de tentoonstelling samen en schreef de bijbehorende catalogus Kees van Dongen. De weg naar succes, uitgegeven door Waanders Uitgevers. Al eerder was zij als gastconservator verantwoordelijk voor de tentoonstellingen De onbekende Van Dongen. Vroege en fauvistische tekeningen 1895-1912 / Van Dongen retrouvé. L'Oeuvre sur papier, 1895-1912 (1997), in Rotterdam, Lyon en Parijs, De grote ogen van Kees van Dongen / Van Dongen. Fauve, anarchiste et mondain (2010-2011), in Rotterdam en Parijs, en de expositie Van Dongen & le Bateau-Lavoir (2018) in het Musée de Montmartre in Parijs.

Avant-garde

Kees van Dongen behoorde tot de voorhoede van Nederlandse kunstenaars die rond 1900 naar Parijs trokken. Daar bevond hij zich in het centrum van avant-garde en artistieke vernieuwing, en ontwikkelde hij zich tot schilder. Dankzij het onderzoek van Anita Hopmans zijn voor de tentoonstelling tot op heden onbekende schilderijen uit de avant-garde jaren van Van Dongen bijeengebracht en ontstaat er een verrassend en completer beeld van de vliegende start van zijn carrière. Er zijn prominente bruiklenen te zien uit binnen- en buitenland, van onder andere Museum Boijmans Van Beuningen, Stedelijk Museum Amsterdam, Statens Museum for Kunst Kopenhagen, Centre Pompidou, Musée d'Art Moderne de Paris, het Nouveau Musée National de Monaco en van een groot aantal particuliere collecties.

De tentoonstelling Kees van Dongen is te zien van 17 januari tot en met 7 mei 2023 in Singer Laren.

kees-van-dongen-singer-laren-rkd-gallery-2
1. Van Dongen met zijn dochtertje Guusje (Dolly) in zijn atelier, impasse Girardon 10, Parijs, ca. 1905, collectie RKD
2. Jasmy poserend voor Van Dongen, atelier rue Juliette-Lamber 5, 1925, collectie RKD