RKD Research is gelanceerd!

RKD Research

De lancering van RKD Research is een feit. Nu zijn er nog meer mogelijkheden voor digitaal kunsthistorisch onderzoek. Vanaf deze maand zijn miljoenen extra data online gekomen. Daarbij biedt het innovatieve visual search ongekend veel mogelijkheden tot kunsthistorische ontdekkingen. Er is nog wel wat werk in uitvoering: een aantal functionaliteiten werkt nog niet optimaal. Dit wordt de komende maanden opgelost. 

Databases

Met de komst van RKD Research is RKD Explore vervangen en uitgebreid met miljoenen extra data. Via RKD Research doorzoek je zeven online databases met ruim zes miljoen gedigitaliseerde documenten en afbeeldingen. Deze databases zijn de belangrijkste bron voor kunsthistorisch onderzoek naar de beeldende kunst uit de Nederlanden in een internationale context en worden continu aangevuld met nieuwe gegevens. RKD Research is de plek om eindeloos online miljoenen documenten, gegevens en afbeeldingen te doorzoeken.

my workspace

Oneindige mogelijkheden

Tot nu toe was de beelddocumentatie – meer dan vier miljoen afbeeldingen van kunstwerken – alleen te raadplegen op het RKD in Den Haag. Maar nu is de gehele beelddocumentatie gedigitaliseerd en online beschikbaar. Voor kunsthistorici is dit een fantastische ontwikkeling die veel tijdwinst oplevert. Het onderzoeksplatform is voor iedereen vrij toegankelijk en biedt oneindige mogelijkheden om vanaf je eigen werkplek miljoenen afbeeldingen razendsnel te doorzoeken en te vergelijken. Voor digitaal onderzoek is het ook van belang dat de metadata beschikbaar zijn. In lijn met de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed heeft het RKD al zijn databases als Linked Open Data beschikbaar gesteld.

Visual search

Door de digitale beschikbaarheid van de beelddocumentatie ontstaat de mogelijkheid om op een andere manier onderzoek te doen. Met een abonnement kunnen gebruikers van RKD Research gebruikmaken van extra’s, zoals visual search. Het RKD ontwikkelde samen met de universiteit van Oxford een tool waarmee op afbeelding kan worden gezocht binnen RKD Research. Dat biedt verrassende resultaten en legt verbanden die eerder bij het fysiek doorzoeken van beeldmateriaal over het hoofd werden gezien. Visual search vindt namelijk ook historische foto’s, kopieën, fragmenten en gespiegelde afbeeldingen van het kunstwerk waarop gezocht wordt. Al tijdens de testfase van visual search werden opvallende vondsten gedaan van schilderijen die in het verleden bleken overgeschilderd en zelfs doormidden gesneden.

External video URL


Werk in uitvoering

Het overzetten van de databases kost tijd. Een groot aantal data is helaas tijdelijk niet zichtbaar en sommige functionaliteiten werken nog niet. De belangrijkste zijn:

  • Het zoeken in RKDtechnical, RKDexcerpts en RKDartists geeft niet altijd de juiste resultaten. Bij RKDartists kan dat worden ondervangen door in een zoekmachine zoals google de naam van de kunstenaar + RKD in te typen. 
  • RKDarchives is tijdelijk helemaal niet beschikbaar. Een link naar de inventaris in pdf-vorm zal te vinden zijn in RKDcollections. Op deze manier blijft het mogelijk om archieven aan te vragen. De gedigitaliseerde archieven zijn tijdelijk niet beschikbaar. Neem contact op met archieven@rkd.nl voor de mogelijkheden om de archieven alsnog te raadplegen (digitaal of analoog). 
  • Boeken kunnen gewoon worden aangevraagd via RKDlibrary, maar niet alle gegevens worden nog getoond. Begin januari wordt dit opgelost. Op de studiezaal van het RKD kan tot deze tijd via het collectiebeheersysteem Adlib worden gezocht.

In de eerste maanden van 2024 worden alle data aangevuld en wordt de zoekfunctie verfijnd, zodat RKD Research wel optimaal functioneert.