Prenten van de Universiteit Leiden te zien in Museum Bredius

between the lines

Tot 30 juni is in het Haagse Museum Bredius de tentoonstelling Between the Lines te zien. Deze expositie met zeventiende-eeuwse prenten uit de collectie van de Universiteit Leiden is het resultaat van een project van Yvonne Bleyerveld, senior conservator teken- en prentkunst bij het RKD en bijzonder hoogleraar Kunst op papier in Leiden.

Terugkomende scènes

In Museum Bredius zijn 21 prenten te gast uit de collectie van de Universiteit Leiden, alle gemaakt door Nederlandse kunstenaars in de periode 1580-1700. De prenten tonen scènes en motieven die ook voorkomen op de schilderijen in het museum, zoals een vrouw die pannenkoeken bakt, musicerende gezelschappen, vrolijke drinkers, kwakzalvers en mythologische figuren. Vaak hebben de uitgebeelde verhalen en motieven een diepere betekenis, die niet in één oogopslag duidelijk is. Er moet wat beter worden gekeken – Between the Lines. Die lijnen zijn wat betreft de prenten ook letterlijk. De voorstellingen zijn immers opgebouwd uit zwarte inktlijnen op papier.

Pieter Gerritsz van Roestraeten - The Pancake Maker, 1678 - Museum Bredius
Pieter Gerritsz van Roestraeten, De pannenkoekenbakker, 1678, collectie Museum Bredius

Gemaakt door studenten

De tentoonstelling Between the Lines: Prints from Leiden University in Museum Bredius is samengesteld door een groep internationale Masterstudenten Arts and Culture, onder leiding van professor Yvonne Bleyerveld. Tijdens haar cursus Art on Paper koos iedere deelnemer een schilderij uit Museum Bredius en twee prenten uit de collectie van de Universiteit Leiden. Het doel was te zoeken naar inhoudelijke verbanden, beeldtradities en betekenissen in de Nederlandse schilder- en prentkunst in de periode 1580-1700. De studenten schreven zelf de bijbehorende tentoonstellingsteksten, een uitstekende oefening voor deze aankomende kunsthistorici.

De Universiteit Leiden bezit meer dan 100.000 prenten en 12.000 tekeningen. Deze collectie is in een periode van tweehonderd jaar samengebracht. Voor studenten zijn werken uit de collectie inspirerende bronnen van onderzoek. De tentoonstelling Between the Lines: Prints from Leiden University in Museum Bredius is te zien van 25 april t/m 30 juni 2024 in Museum Bredius in Den Haag.

PK-P-103.225 Rembrandt - The Pancake Woman, 1635 - Leiden University
Rembrandt, De pannenkoekenbakster, 1635, collectie Universiteit Leiden