Oud Holland decembernummer: de reliekschrijn van Sint Odilia (1292)

Oud Holland

In het laatste nummer van 2023 presenteert Oud Holland drie artikelen. Het eerste biedt een diepgaande iconografische analyse van een bijzonder reliekschrijn in Borgloon. Door middeleeuwse en vroegmoderne bronnen te combineren met een technische analyse van de houten panelen, reconstrueert Jeroen Reyniers de oorspronkelijke compositie van het reliekschrijn. Daardoor krijgen de levendige scènes uit het leven van de heilige Odilia een verrassende nieuwe lezing.

Het nummer bevat ook een stilistisch en vergelijkend portrettenonderzoek door Carla van de Puttelaar en Fred Meijer. Hoewel de betreffende portretten in de loop der tijd zijn aangepast en overschilderd, hebben de auteurs mede dankzij de uitkomsten van technisch onderzoek de kunstenaar kunnen identificeren: Abraham de Vries (ca. 1590-1649/1650). Deze zeer getalenteerde meester was actief in Nederland en Frankrijk tijdens de eerste helft van de zeventiende eeuw.

Tenslotte werpt Lidwien Speleers in haar artikel nieuw licht op een brief van François Oliviers aan de secretaris van de stadhouder Constantijn Huygens. Deze correspondentie uit 1649 onthult fascinerende details over de bestelling van geprepareerde doeken. Deze waren namelijk bedoeld voor de beroemde geschilderde decoraties in de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

Samenvattingen van alle drie de artikelen zijn te vinden op de website van Oud Holland.

Oud Holland
Cover Oud Holland 2023-4, jaargang 136

Oud Holland – Journal for Art of the Low Countries 2023 – 4, jaargang 136:
 

  • Jeroen Reyniers
    The reliquary shrine of Saint Odilia in Borgloon (1292): An iconographical reconstruction
  • Carla van de Puttelaar & Fred G. Meijer
    Under the skin: Portraits by Abraham de Vries (c. 1590-1649/50) recognised and revealed
  • Lidwien Speleers
    Three documents concerning the Oranjezaal, Huis ten Bosch (1648-1652): A new find and two more precise datings
Oud Holland
Oorspronkelijke compositie van het reliekschrijn van Sint-Odilia, 1292 (reconstructie Jeroen Reyniers)