Oud Holland 140 jaar: themanummer met Rubens’ landschappen

Oud Holland

Met vijf artikelen over Peter Paul Rubens en het landschap is deze editie van Oud Holland een speciaal themanummer. De artikelen werden in 2021 als concept gepresenteerd op het symposium Rubens: Reuniting the great landscapes in de Wallace Collection in Londen.

Het symposium, ter gelegenheid van de spectaculaire hereniging van Rubens Het Steen (ca. 1636) en Landschap met regenboog (ca. 1636), werd georganiseerd door conservator Vlaamse en Britse schilderkunst bij de Wallace Collection, Lucy Davis. Zij trad ook op als gastredacteur van dit nummer.

Oud Holland publiceerde in 1885 – slechts twee jaar na de oprichting in 1883 – het allereerste themanummer over Gerbrand Adriaensz Bredero (1585-1618), ter gelegenheid van de 300ste verjaardag van de dichter. Dit jaar viert Oud Holland zijn eigen 140ste verjaardag door de digitale editie over Rubens’ landschappen vrij toegankelijk aan te bieden.

oud-holland-2023-2-3-gallery
1. Cover Oud Holland 2023-2/3, volume 136
2. Peter Paul Rubens, The rainbow landscape, c. 1636, Wallace Collection, London

Oud Holland – Journal for Art of the Low Countries 2023 – 2/3, jaargang 136

Speciaal nummer: New perspectives on Rubens’ landscapes

Susanna Avery-Quash & Lucy Davis
New perspectives on Rubens’ landscapes: Separation and reunion of Het Steen and The rainbow landscape

Nils Büttner
Rubens’ landscapes and the Dutch Republic

Corina Kleinert
Rubens and his landscapes: Reflections on the notion of ‘otium’

Elizabeth McGrath
Earthly fruitfulness and the gods of nature in Rubens’ imagery

Bert Watteeuw
Surveying Rubens’ late landscapes: New cartographic and archival sources on Het Steen

Over Oud Holland

Het oudste nog bestaande kunsthistorische tijdschrift van de wereld is een periodiek van Nederlandse bodem. Vanaf 1883 tot heden publiceert Oud Holland – Journal for Art of the Low Countries wetenschappelijke bijdragen over belangrijke archiefvondsten en grote kunsthistorische ontdekkingen. Oud Holland richt zich op kunst uit de Lage Landen van ca. 1400 tot 1920. Ga voor meer informatie en nieuws, online reviews, abonnementen en informatie voor auteurs naar oudholland.rkd.nl.