Inventarisatie archief keramiekspecialist Mieke Spruit-Ledeboer afgerond

mieke-spruit-ledeboer-archief-header

Mieke Spruit-Ledeboer (1931-2017) speelde een belangrijke rol in de wereld van de moderne Nederlandse keramiek. Ze runde in de periode 1986-2000 de toonaangevende galerie Amphora en schreef twee standaardwerken over Nederlandse keramiek. Haar professionele archief werd door de nabestaanden geschonken aan het RKD.

Nederlandse keramiek

Tijdens haar studie kunstgeschiedenis eind jaren zestig raakte Mieke Spruit-Ledeboer geïnteresseerd in keramiek. Ze studeerde af op het leven en werk van pottenbakker Johannes Henricus Andrée. In 1977 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam met Nederlandse keramiek 1900-1975: een dissertatie waarmee zij voor het eerst de hedendaagse keramiek systematisch in beeld bracht. In 1985 volgde de publicatie Nederlandse keramiek 1975-1985.

Galerie Amphora

In 1986 richtte Mieke Spruit-Ledeboer de galerie Amphora in Oosterbeek op. Het zou één van de meest toonaangevende galeries van de jaren negentig worden en essentieel voor de Nederlandse keramiekwereld. Hedendaagse keramisten uit binnen- en buitenland kregen er een podium, waarbij duidelijk werd dat keramiek een volwaardige kunstvorm is. Ook was Mieke Spruit-Ledeboer één van de initiatiefnemers van de keramische manifestatie Keranova, die plaatsvond in 1994 en 1999.

mieke-spruit-ledeboer-archief-gallery-1
1. Theo Lode de Leede, Mieke Spruit-Ledeboer in haar galerie Amphora, 2000
2. Johannes Henricus Andrée, Brief aan Henny Radijs, 2 februari 1947, studiemateriaal van Mieke Spruit-Ledeboer, collectie RKD
3. Omslag Mieke Spruit-Ledeboer, Leven en werk van de pottenbakker Johannes Henricus Andrée, Amsterdam, 1970

Vriendschappelijk contact

Als galeriehoudster, maar ook daarnaast, onderhield Mieke Spruit-Ledeboer contact met vele keramisten. Met een aantal onderhield ze een meer dan beroepsmatige relatie. Met Jan Oosterman was al vroeg contact: hij was medeoprichter van het Keramisch Werkcentrum in Heusden, waar Spruit-Ledeboer ook mee verbonden was als bestuurslid. Ook met keramisten Kees van Renssen en Sonja Landweer was een vriendschappelijk contact, zo blijkt uit de correspondentie in haar archief.

Vijf meter archiefmateriaal

In 2019 werd het archief van Mieke Spruit-Ledeboer overgebracht naar het RKD. De bijna vijf meter aan archiefmateriaal is in de afgelopen jaren door drs. Gerda Brust bekeken en geïnventariseerd. Naast vele plakboeken over de galerie kenmerkt het archief van Mieke Spruit-Ledeboer zich door de grote hoeveelheid aan documentatie over keramisten: foto’s, uitnodigingen en publicaties. Een prachtige bron voor iedereen die onderzoek doet naar moderne Nederlandse keramiek. Het archief kan op het RKD in Den Haag worden ingezien, de inventaris is hier te raadplegen.

mieke-spruit-ledeboer-archief-gallery-2
1. Omslag Mieke Spruit-Ledeboer, Jan Oosterman, een overzicht van zijn keramisch werk, uitgave van Keramisch Werkcentrum Heusden, 1980
2. Etiket van één van de vele plakboeken die Mieke bijhield van galerie Amphora, 1987, collectie RKD
3. Gerda Brust voor het archief van Mieke Spruit-Ledeboer in het depot van het RKD