Help het RKD met het toegankelijk maken van de beelddocumentatie

toegankelijk-maken-beelddocumentatie-header

Het crowdsourcingsplatform waarmee het RKD zijn beelddocumentatie wereldwijd toegankelijk wil maken zonder dat er privacygevoelige informatie openbaar komt, is vanaf nu opengesteld. Iedereen die aan dit project een bijdrage wil leveren kan zich als vrijwilliger aanmelden.

Beelddocumentatie

Een aantal jaar geleden heeft het RKD besloten om de gehele collectie beelddocumentatie – bijna 5 miljoen afbeeldingen van kunstwerken – te digitaliseren. In 2018 zijn de medewerkers van het RKD begonnen met het voorbereiden voor het scannen van de afbeeldingen. Vervolgens werden de voor- en achterkant van de beelddocumentatie gescand, omdat er vaak waardevolle informatie naast of achterop de kartons met de afbeeldingen staat geschreven. Het digitaliseringsproject werd in de zomer van 2022 afgerond. Dit heeft meer dan 9 miljoen scans opgeleverd.

AVG-privacywet

Hoewel het digitaliseringsproject de mogelijkheid geeft om de miljoenen afbeeldingen eindelijk beschikbaar te stellen, kunnen de scans niet zomaar online worden gezet. Op 25 mei 2018 trad de privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming (hierna AVG genoemd) in werking. Deze wet bepaalt hoe organisaties moeten omgaan met persoonsgegevens. Deze gegevens mogen alleen onder bepaalde voorwaarden openbaar worden gemaakt. De objecten binnen het digitaliseringsproject van het RKD zijn veelzijdig en over een lange periode verzameld. Er zit van alles tussen, niet alleen kartons met afbeeldingen, maar ook plaatjes uit veilingcatalogi en allerhande correspondentie, e-mails, brieven, ansichtkaarten etc. Daarnaast bevatten de opmerkingen en aantekeningen bij de afbeeldingen ook informatie over de eigenaren van kunstwerken. Dat betekent dat er regelmatig persoonlijke informatie van nog levende personen op de scans te vinden is. In het kader van de AVG-wetgeving mag deze informatie dus niet zomaar online gezet worden.

Aflakken

De beelddocumentatie van het RKD is van ongekende waarde voor het kunsthistorisch onderzoek. Gelukkig kunnen de gescande afbeeldingen wel openbaar worden gemaakt wanneer de persoonlijke gegevens worden afgelakt. Met miljoenen scans is dat een enorme klus. Om het deel handwerk zo klein mogelijk te maken, is er een traject bedacht waarbij door middel van OCR de teksten gecontroleerd worden op bepaalde trefwoorden en uitzonderingen. De scans die de computer selecteert moeten door een mensenoog worden bekeken op persoonlijke informatie. Vervolgens wordt deze informatie afgelakt. Bij het RKD wordt hier hard aan gewerkt. Maar om het traject te bespoedigen is nu ook een crowdsourcingsproject opgezet. Het project zal afhankelijk zijn van vrijwilligers voor het controleren van de scans die door de computer zijn geselecteerd en de suggestie die de computer doet voor de woorden die afgelakt moeten worden.

toegankelijk-maken-beelddocumentatie-gallery
1 & 2. Voorbeelden uit de beelddocumentatie van het RKD
3. Aert Schouman, Het Huis te Meerdervoort, Dordrecht, 1740, collectie Regionaal Archief Dordrecht

Vrijwilligers gevraagd

Daarom heeft het RKD uw hulp nodig. Meehelpen aan dit project houdt in dat u kennis maakt met de uiteenlopende verzameling van de beelddocumentatie van het RKD, vanaf de zeventiende-eeuwse collectie van Hofstede de Groot, de catalogi van Lugt, de portreticonografie van Van Beresteyn tot aan moderne en hedendaagse kunst. In dit project speelt u een onmisbare rol in het ontsluiten van een van de belangrijkste kunsthistorische verzamelingen in de wereld. Bovendien krijgt u binnen die wereld de mogelijkheid rekenschap te nemen van de bijzondere collectie van het RKD. Iedereen die van een uitdaging houdt en het leuk vindt om aan een inhoudelijk project bij te dragen kan zich als vrijwilliger aanmelden. Hoeveel tijd u kwijt bent en hoe lang u meedoet, bepaalt u zelf.

Een account aanmaken

  • Een account aanmaken en inloggen doet u door u hier aan te melden met een gebruikersnaam en een wachtwoord. Vervolgens verschijnt er een registratiescherm. Verplicht zijn de velden Gebruikersnaam, Wachtwoord en E-mailadres. De overige velden zijn optioneel.
  • Nadat u bent ingelogd, verschijnt een korte uitleg over het project. Om naar het crowdsourcingsplatform te gaan, klikt u op Dashboard.
  • Op het dashboard vindt u meer informatie over het project en de Invoerinstructies.
  • Als u voor het eerst gaat invoeren, is het raadzaam om de Invoerinstructies eerst goed door te lezen, zodat u een helder beeld heeft van wat er van u wordt gevraagd.