Evelien de Visser, MA

Breitner

Conservator negentiende-eeuwse kunst


E: devisser@rkd.nl
T: 070 3339755


Evelien de Visser

Curriculum vitae en werkzaamheden

Evelien de Visser is sinds 2017 conservator Negentiende-Eeuwse Kunst bij het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Ze is gespecialiseerd in de kunsthandel en verzamelgeschiedenis in Nederland tijdens de lange negentiende eeuw. In 2022 werd voor haar onderzoek naar vrouwelijke handelaars en verzamelaars uit Nederland een NWO-Museumbeurs toegekend.

Als conservator schreef ze bijdragen voor verschillende tentoonstellingscatalogi over de negentiende-eeuwse kunstenaars Bernard Blommers, Willem Bastiaan Tholen en het echtpaar Kate en Christoffel Bisschop. Momenteel werkt ze aan een promotieonderzoek over verzamelaars van eigentijdse kunst in Nederland in de tweede helft van de negentiende eeuw.

In 2012 studeerde ze cum laude af aan de Rijksuniversiteit Groningen met een scriptie over de waarderingsgeschiedenis van het oeuvre van Bernard Blommers. Tijdens haar studie liep ze stage bij het Gemeentemuseum Den Haag, het Van Gogh Museum/De Mesdag collectie en het RKD. Tussen 2014 en 2019 was Evelien werkzaam als documentalist voor het Mondriaan Editieproject, en van 2019 tot april 2023 was ze als Informatiespecialist betrokken bij het Van Gogh Worldwide-project.


Publicaties (selectie)