Symposium Dutch Bargains and Belgian Sales

Informatie

Datum
Locatie
Online
De Nederlandse kunstafdeling op de Wereldtentoonstelling van 1904 in St. Louis.

Making a Market for Art from the Low Countries in the Americas, ca. 1840-1920

In samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit Antwerpen, organiseert het RKD een online symposium over de handel in eigentijdse kunst uit Nederland en België met de Verenigde Staten op donderdag 20 juni en vrijdag 21 juni.

De late jaren 1840 en vroege jaren 1850 waren een veelbelovende tijd voor kunsthandelaren en andere agenten uit Europa. Ze luidden een tijdperk in van massa import van Europese kunst, waarin tienduizenden kunstwerken uit de ‘old world’ naar de nieuwe werden gebracht en zo een blijvende invloed zouden hebben op zowel openbare als privécollecties. Onderzoek naar de Trans-Atlantische handel in kunst richt zich doorgaans op een aantal specifieke onderwerpen, zoals beroemde particuliere verzamelingen, en de handel in beroemde oude meesters en eigentijdse Frans kunst. De import van eigentijdse  kunst uit de Lage Landen – België en Nederland – heeft weinig aandacht gekregen. Met dit symposium beogen we daar verandering in te brengen. 

Klik hier om het programma te bekijken.

Het symposium wordt georganiseerd door Jan Dirk Baetens (Radboud Universiteit Nijmegen), Evelien de Visser (RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis) en Ulrike Müller (Universiteit Antwerpen / Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België).

Algemene informatie

  • Tickets: gratis. 
  • Registreren: mail vóór zondag 16 juni naar Evelien de Visser op devisser@rkd.nl. Gelieve jouw naam en de naam van je organisatie te vermelden.
  • Het volledige programma en een Teams-link ontvang je uiterlijk op 19 juni 2024.