Suze ter Gast-Rosse archive to the RKD

suze-ter-gast-rosse-header.jpg

In 2022, the archive of The Hague artist Suze ter Gast-Rosse (1884-1968) was donated to the RKD. Ter Gast-Rosse was an accomplished painter and watercolorist. She was the daughter of artist Carl Rosse and the wife of artist Frans ter Gast. Important pieces from them are also included in the archive that is now part of the RKD's collection.

Gedegen kunstopleidingen

Bertha Susanna (Suze) Rosse genoot een uitgebreide kunsthistorische opleiding in het binnen- en buitenland. Het was voor die tijd uitzonderlijk dat een vrouwelijke kunstenaar zo’n veelomvattende opleiding volgde. In Nederland ging ze bijvoorbeeld rond 1907 naar de School voor Kunstnijverheid in Haarlem. Hierna spendeerde ze een aantal jaar in Londen, waar ze werd opgeleid aan de Royal College of Art en de South Kensington School of Arts. Rond 1910 vervolgde ze haar opleiding in Parijs, waar ze lessen volgde aan de progressieve Académie Colarossi. Daarna behaalde zij de LO-akte tekenen bij de Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

suze-ter-gast-rosse-gallery
1. Portret van Suze ter Gast-Rosse, 1913, privécollectie
2. Suze ter Gast-Rosse, Hortensia, collectie onbekend
3. Suze ter Gast Rosse, Landschap, collectie onbekend

Tentoonstellingen en kunstenaarsverenigingen

Nadat Rosse op 12 januari 1911 trouwde met schimmenspeler, decoratieschilder, (grafisch) ontwerper en textielkunstenaar Frans ter Gast (1880-1970), verhuisde ze terug naar haar geboorteplaats Den Haag. Twee jaar later werd de portretfoto van haar gemaakt, die zich nog altijd in de familiecollectie bevindt. In Den Haag was ze werkzaam als portret- en landschapsschilder, aquarellist en decoratieontwerper. Ze werd lid van meerdere kunstenaarsverenigingen, zo sloot Ter Gast-Rosse zich aan bij het beroemde Haagse genootschap Pulchri Studio. Bij deze kunstenaarsvereniging nam ze, als werkend lid, deel aan verschillende tentoonstellingen, waaronder in 1932, 1955 en 1960. Ook was ze lid van kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken en het kunstenaarscollectief Schilderessenvereniging ODIS. Ook met hen exposeerde ze regelmatig haar werk.

Aanwinst voor het RKD

Het archief van Suze ter Gast-Rosse, evenals de archiefstukken aangaande haar vader Carl Rosse en haar echtgenoot Frans ter Gast, zijn sinds kort ondergebracht bij het RKD. Aan de hand van onder meer de plakboeken die zich in het archief bevinden, kunnen de levensloop van Suze ter Gast-Rosse en haar ontwikkeling als kunstenaar goed worden gevolgd aan de hand van de verschillende werkzaamheden, tentoonstellingen en lidmaatschappen bij de Haagse kunstenaarsverenigingen. Het archief biedt een interessante inkijk in het vrouwelijke kunstenaarsbestaan van de vroege twintigste eeuw. Ook is het mooi dat de documentatie over drie verwante kunstenaars bij elkaar wordt gehouden, waardoor de context niet verloren gaat.