RKD Study on the Art & Project/Depot VBVR collection

rkd-study-art-project-header

The latest RKD Study is entirely devoted to Art & Project (1968-2001), the Amsterdam gallery that for over thirty years was a leading player in the development of contemporary art. The RKD Study Art & Project/Depot VBVR: collections and archive provides for the first time an impressive overview of Art & Project's rich legacy. The Study was launched on 10 October, simultaneously with the opening of the RKD exhibition of artists' books from the Art & Project collection.

Vooruitstrevende galerie

In 1968 wordt Art & Project opgericht door Adriaan van Ravesteijn (1938-2015) en Geert van Beijeren (1933-2005). Vanaf haar begindagen presenteert de galerie een vooruitstrevende groep nationale en internationale kunstenaars, zoals Jan Dibbets, Ger van Elk, Gilbert & George, Carel Visser, Lawrence Weiner en Sol LeWitt, en brengt vanaf het midden van de jaren zeventig een groot aantal jonge Nederlandse kunstenaars voor het voetlicht. Art & Project speelt in de beginjaren een essentiële rol in de verspreiding van internationale conceptuele kunst in Nederland. Om de tentoonstellingen onder de aandacht te brengen verschijnt met regelmaat een Art & Project Bulletin. Al snel groeien deze bulletins uit tot zelfstandige kunstwerken en gewilde verzamelobjecten.

art-project-study-gallery-1
1. Helena van der Kraan, Portret van Geert van Beijeren en Adriaan van Ravesteijn, archief Axel en Helena van der Kraan, collectie RKD
2. Bulletin box, archief Art & Project, collectie RKD

Nalatenschap

Van Ravesteijn en Van Beijeren brengen een grote kunstcollectie samen, die na de sluiting van de galerie wordt ondergebracht in een zestal musea: Kunstmuseum Den Haag, Kröller-Müller Museum, Museum Boijmans Van Beuningen, The Museum of Modern Art in New York, Rijksmuseum Twenthe en Stedelijk Museum Amsterdam. Het archief van Art & Project, ruim 75 meter aan materiaal, wordt beheerd door het RKD. In de RKD Study Art & Project/Depot VBVR: collections and archive wordt voor het eerst de inventaris van het volledige archief online gepubliceerd. Door een uitgebreide inventarisatie en onderzoek naar het archief en de collectie van Art & Project te combineren in één publicatie, schetst de RKD Study een breed en veelomvattend beeld van de geschiedenis en betekenis van de galerie.

art-project-study-gallery-2
Stanley Brouwn, Art & Project Bulletin 8, 1969, archief Art & Project, collectie RKD

RKD Study

De Study bevat niet alleen een geïllustreerde catalogus van de gehele VBVR (Van Beijeren/Van Ravesteijn) kunstcollectie, bestaande uit meer dan 1500 werken, ook de collectie kunstnijverheid wordt grotendeels beschreven. Daarnaast geeft de digitale publicatie overzichten van de grote collectie kunstenaarsboeken en kunstpublicaties, een chronologisch overzicht van al het door Art & Project gepubliceerde drukwerk (bulletins, mailings en uitnodigingen), een complete lijst van tentoonstellingen en een bibliografie. In een aantal essays en een interview met Adriaan van Ravesteijn wordt ingegaan op de geschiedenis van de galerie.

De RKD Study Art & Project/Depot VBVR: collections and archive staat online vanaf 10 oktober 2023. De publicatie kwam tot stand in samenwerking met het Kunstmuseum Den HaagKröller-Müller MuseumMuseum Boijmans Van BeuningenThe Museum of Modern Art in New York, Rijksmuseum Twenthe en Stedelijk Museum Amsterdam.

art-project-study-gallery-3
1. Ger van Elk, Adriaan van Ravesteijn maakt een foto van Ger van Elk's Um den Fisch, archief Art & Project, collectie RKD
2. Gilbert & George bij Art & Project, 12 mei 1970, archief Art & Project, collectie RKD