RKD podcast: Dutch artists in Paris

 RKD podcast: Nederlandse kunstenaars in Parijs

As the world's largest knowledge institution for the visual arts in the Netherlands, the RKD – Netherlands Institute for Art History is keen to share its expertise with the public. We have launched a series of podcasts called Kroniek Kunstgeschiedenis (Art-historical chronicle) in order to tell the stories behind art and artists.

Beluister de podcast

Iedere twee maanden komt een nieuwe aflevering van Kroniek Kunstgeschiedenis online. Zo bieden wij een gevarieerd aanbod van verhalen, voorzien van een kort voorwoord van onze Algemeen directeur Chris Stolwijk. De conservatoren van het RKD nemen de luisteraar mee in hun onderzoek, leggen verbanden en geven context. De afleveringen van circa 20 minuten zijn geschikt voor iedereen met interesse in kunstgeschiedenis, in de breedste zin van het woord. De afleveringen zijn te beluisteren via onze website en via Soundcloud.

Eerste aflevering: Nederlandse kunstenaars in Parijs

In de negentiende eeuw was Parijs het centrum van de beeldende kunst. Zeker één op de tien Nederlandse kunstenaars trok naar Parijs om dat zelf te ervaren en er voor langere tijd te verblijven. In de eerste aflevering van de podcast heeft senior conservator Mayken Jonkman het over die lokroep. Op een toegankelijke manier neemt ze je mee naar het Parijs van de negentiende eeuw. Ze beschrijft de ervaringen van de Nederlandse kunstenaars en geeft antwoord op vragen als: Hoe kwamen de kunstenaars daar terecht? Wat vonden ze van de stad bij aankomst? Waarom was de Parijse kunstwereld zo bijzonder?

podcast-kroniek-kunstgeschiedenis-1-gallery
1. Antonie Waldorp, Gezicht op een Seinebrug te Parijs bij maanlicht, 1835, Rijksmuseum, Amsterdam
2. Joseph Castiglione, Salon Carré in het Louvre, 1861, Musée du Louvre, Parijs
3. Anoniem, Boulevard des Italiens, circa 1875, Rijksmuseum, Amsterdam

Bovenaan pagina: George Hendrik Breitner, Paardenkoetsen te Parijs, circa 1900, collectie RKD