Stand van zaken: RKD Research

RKD Research

Met de lancering van RKD Research zijn er nóg meer mogelijkheden voor digitaal kunsthistorisch onderzoek. Eind 2023 zijn miljoenen extra data online gekomen. De lancering ging niet geheel zonder slag of stoot: sommige data zijn tijdelijk niet zichtbaar en een aantal functionaliteiten werkt nog niet optimaal. Elke week worden er verbeteringen doorgevoerd. In dit bericht vind je de laatste stand van zaken wat betreft RKD Research.

Zoeken in de databases

  • Het is weer mogelijk om in alle databases tegelijk te zoeken.
  • De koppelingen tussen de databases worden stapsgewijs verbeterd.
  • De detailpresentaties van de verschillende databases worden steeds completer. De detailpagina’s van RKDartists, RKDlibrary en RKDexcerpts uitgebreid door het toevoegen van velden en zoekfilters.
  • In RKDartists is het kaartje zichtbaar met de geboorteplaats, plaatsen van werkzaamheid en sterfplaats.
RKD Research visual search

Afbeeldingen

  • De meeste afbeeldingen zijn voor iedereen te downloaden op lage resolutie. Met een RKD Research abonnement kun je de afbeeldingen zonder copyright ook op hoge resolutie downloaden. Gebruik hiervoor de downloadknop.
  • Er komen steeds meer afbeeldingen beschikbaar. Een aanzienlijk deel van de afbeeldingen moet eerst door een AVG controle voordat ze getoond kunnen worden. Deze afbeeldingen zijn al wel op de studiezaal van het RKD te bekijken.
  • Bij RKDtechnical ontbreken de afbeeldingen en zijn de pdf’s niet beschikbaar.

Aanvragen

  • RKDarchives is tijdelijk niet beschikbaar. Een link naar de inventaris is te vinden in RKDcollections. Op deze manier blijft het mogelijk om archieven aan te vragen. De gedigitaliseerde archieven zijn tijdelijk niet beschikbaar. Neem contact op met archieven@rkd.nl voor de mogelijkheden om de archieven alsnog te raadplegen (digitaal of analoog).

We vragen iedereen om begrip voor onvolkomenheden tijdens de transitie. Er wordt hard gewerkt om deze problemen op te lossen. Mocht je vastlopen met een urgente onderzoeksvraag, neem dan contact op. De data zijn niet verdwenen, maar worden stapsgewijs in de eerste helft van 2024 toegevoegd. Ook wordt gewerkt aan het verfijnen van de zoekfunctie, zodat RKD Research wel optimaal gaat functioneren.