RKD Study Frans Hals and his workshop online beschikbaar

Frans Hals, Portrait of a man with a slouch hat, Kassel, Museumslandschaft Hessen Kassel, Gemäldegalerie Alte Meister, photo: Ute Brunzel

De nieuwste RKD Study, geschreven door prof. dr. Claus Grimm, bestaat uit een monografie over het leven, werk en de receptie van Frans Hals, en een uitgebreide catalogus van al zijn schilderijen. Nadat in november 2023 de eerste drie monografische hoofdstukken zijn gepubliceerd, is nu ook de volledige catalogue raisonné online beschikbaar op rkdstudies.nl.

Portret van een man met een slappe hoed & Portret van Isaac Abrahamsz
1. Frans Hals, Portret van een man met een slappe hoed, Museumslandschaft Hessen Kassel, Gemäldegalerie Alte Meister, foto: Ute Brunzel
2. Frans Hals en Pieter de Molijn, Portret van Isaac Abrahamsz. Massa en Beatrix van der Laen, Rijksmuseum, Amsterdam

Belangrijke Hollandse meester 

Frans Hals (1582/83-1666) geldt als een van de belangrijkste Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw. De Haarlemse schilder werd bekend door zijn treffende portretten, kleurrijke genrevoorstellingen en grote schuttersstukken, maar ook vanwege de enorme invloed die hij had op kunstenaars in de negentiende en vroege twintigste eeuw, evenals op de ontwikkeling van de moderne schilderkunst in het algemeen.  

Portret van een man & Portret van Pieter Cornelisz. van der Morsch
3. Jan Hals, Portret van een man, 1644, Detroit Institute of Arts
4. Vincent Jansz. van der Vinne naar Frans Hals, Portret van Pieter Cornelisz. van der Morsch, Fondation Custodia, Parijs – Collectie Frits Lugt 

Een uitgebreide oeuvrecatalogus 

Het eerste deel van de RKD Study Frans Hals and his workshop bestaat uit drie monografische hoofdstukken over het leven, werk en de receptie van Frans Hals. Claus Grimm besteedt nadrukkelijk aandacht aan zijn theorie over de atelierpraktijk van Hals en diens samenwerking met andere kunstenaars. Het nieuw gepubliceerde tweede deel betreft een uitgebreide catalogue raisonné van alle schilderijen die door Frans Hals en zijn assistenten zijn gemaakt, inclusief kunstwerken die alleen gedocumenteerd zijn middels kopieën of prenten, schilderijen met minder eenduidige toeschrijvingen en moderne imitaties. Hiertoe zijn alle kunstwerken die in de catalogus voorkomen opgenomen in de database RKD images, samen met gedetailleerde toeschrijvingsgeschiedenis, herkomstinformatie en verwijzingen naar technische documentatie en literatuur.

Nieuwe inzichten 

Dankzij nieuwe inzichten die zijn opgedaan door technisch onderzoek, en dankzij de nieuwe mogelijkheden om kunstwerken tot in het kleinste detail te kunnen bestuderen en vergelijken aan de hand van digitale afbeeldingen van hoge resolutie, kon Claus Grimm onderscheid maken tussen schilderijen, of delen daarvan, die door Hals zelf zijn uitgevoerd en werken die door assistenten in het atelier zijn gemaakt. In de publicatie is een groot aantal detailafbeeldingen opgenomen, die inzicht geven in de argumenten voor het accepteren of verwerpen van specifieke toeschrijvingen.

Staande vrouw &  Jonge vrouw met een glas en een kan
5. Anthonie Andriessen naar Frans Hals, Staande vrouw, particuliere collectie 
6. Frans Hals, Jonge vrouw met een glas en een kan, Koetser Gallery, Zürich 

Omvangrijk project  

Het realiseren van deze RKD Study was een omvangrijk meerjarig project dat door het RKD is uitgevoerd, in samenwerking met het Frans Hals Museum in Haarlem en met de hulp van vele enthousiaste collega’s van over de hele wereld. Onze dank gaat in het bijzonder uit naar de Gravin van Bylandtstichting, het De Gijselaar-Hintzenfonds en ambassadeur J. William Middendorf, voor hun genereuze financiële bijdrage. 

 

RKD Study Frans Hals and his workshop