Drs. Sytske Weidema

Breitner

Conservator


E: weidema@rkd.nl
T: 070 3339719


Sytske Weidema

Curriculum vitae en werkzaamheden

Sytske Weidema studeerde Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, met als specialisatie vroeg Nederlandse atelierpraktijken en materiaal technisch onderzoek naar vroeg Nederlandse schilderijen.

Ze werkte onder meer in het Groeningemuseum (Brugge) op de afdeling Educatie, was fellow in het European Paintings Department in The Metropolitan Museum of Art (New York), en onderzoeksassistent in het Cantor Art Center (Stanford University, CA). Daarnaast werkte Weidema als rondleider in diverse musea, waaronder Museum Catharijneconvent (Utrecht), en was actief als cursusdocent kunstgeschiedenis.

In het kader van de Jan Gossart tentoonstelling in 2010/2011 in het Metropolitan Museum en de National Gallery Londen, schreef ze samen met Anna Koopstra het boek Jan Gossart: the documentary evidence, over (archivalische) tekstdocumenten betreffende de schilder Jan Gossart.

Ze werkt sinds 2002 voor het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis aan projecten die gerelateerd zijn aan technische onderzoek, waaronder de voormalige IRR-database, RKDtechnical, Dendro4Art, The Rembrandt Database en Marks on Art / Paintings. Daarnaast richt ze zich op computational art history en organiseert onder meer seminars over dit onderwerp en begeleidde de online publicatie Counting Vermeer.


Publicaties (selectie)

  • Jan Gossart: the documentary evidence (2012) (met Anna Koopstra)