Drs. Rieke van Leeuwen

Breitner

Senior conservator


E: leeuwen@rkd.nl 
T: 070 3339782


Rieke van Leeuwen

Curriculum vitae en werkzaamheden

Rieke van Leeuwen studeerde Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. In de jaren van 1982 tot 1994 werkte zij bij het Mauritshuis in Den Haag, waar zij – eerst als wetenschappelijk medewerker en later als conservator – meewerkte aan diverse tentoonstellingen en de redactie voerde over catalogi en andere publicaties.

Sinds 1994 is zij werkzaam bij het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Van 2001 tot 2013 was Van Leeuwen hoofd Digitale Collecties. Zo leverde zij een belangrijke bijdrage aan de structuur van RKDartists en RKDimages en gaf regelmatig lezingen en workshops over digitalisering in de erfgoedsector. Vanaf 2013 werkt zij als projectleider van Gerson Digital, dat de culturele uitwisseling tussen de Nederlanden en andere Europese landen tussen 1500 en 1900 in kaart brengt, in nauwe samenwerking met binnen- en buitenlandse partners.

In samenwerking met de universiteit van Torùn bracht zij in 2013 het eerste deel van Gerson Digital reeks uit, over de culturele uitwisseling tussen de Nederlanden in Polen. In 2015 verscheen Gerson Digital: Denmark, een samenwerkingsverband van het RKD met de Universiteit Leiden, het Statens Museum for Kunst en Rosenborg Slott in Kopenhagen. Samen met diverse partners, o.a. de ANKK (Arbeitskreis für Niederländische Kunst und Kulturgeschichte) voltooide zij in 2018 het project Gerson Digital: Germany, Austria and Silesia. Samen met het NIKI (Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut) te Florence werd in 2019 Gerson Digital: Italy gerealiseerd. Op dit moment doet zij onderzoek naar de culturele uitwisseling tussen de Nederlanden en Zweden, Spanje en Portugal.


Publicaties (selectie)