Dr. Anna Rademakers

Breitner

Hoofd Collecties


E: rademakers@rkd.nl
T: 070 3339722


 


Curriculum vitae en werkzaamheden

Anna Rademakers studeerde Nederlands en Moderne Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Zij startte haar carrière bij een webbureau, en ging in 2007 aan de slag bij de KB | Nationale Bibliotheek als projectcoördinator bij het digitaliseringsprogramma Geheugen van Nederland. In de daarop volgende 16 jaar bekleedde ze bij de KB verschillende functies. De laatste jaren was ze werkzaam als collectiespecialist Cultuurgeschiedenis. Ook was zij enkele jaren voorzitter van het OKBN (Overleg Kunsthistorische Bibliotheken Nederland).

Anna combineerde haar werk met een studie Kunstgeschiedenis in Leiden en promoveerde vervolgens in 2020 aan de Rijksuniversiteit Groningen op Moederstad en vaderland: Nationale identiteit en lokale trots in de schilderswereld van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1839), een studie over het ontstaan van een broos ‘nationaal besef’ in de kunstwereld na de tijdelijke hereniging van de Noordelijke en Zuidelijk Nederlanden.

Sinds september 2023 is Anna Hoofd Collecties bij het RKD. Samen met haar afdeling draagt ze zorg voor zowel de fysieke als de digitale collecties, van de verwerving en de verwerking ervan tot het behoud en de beschikbaarstelling.