Nivaagaards Malerisamling start onderzoeksproject met het RKD

nivaagaards-malerisamling

Nivaagaards Malerisamling en het RKD zijn een samenwerking aangegaan voor het onderzoeksproject Dutch and Flemish paintings at The Nivaagaard Collection. Attributions, the acquisition history, and their artistic significance in an international context. De nieuwste expertises op het gebied van kunstgeschiedenis en technisch onderzoek zullen worden ingezet bij de studie van de Nederlandse en Vlaamse schilderijen in de Nivaagaard collectie.

Nivaagaards Malerisamling

De Nivaagaard collectie, gelegen in het woonstadje Nivå in de noordelijke buitenwijken van Kopenhagen, was oorspronkelijk een privécollectie die werd aangelegd door landeigenaar en politicus Johannes Hage (1842-1923). Johannes Hage verzamelde voornamelijk Nederlandse en Vlaamse schilderijen uit de vroegmoderne periode. Zijn aankopen staan daarmee in contrast met de aankopen van ‘moderne’ schilderijen van de succesvolle Deense en Franse scholen door de Deense verzamelaars destijds. Bij de opbouw van zijn collectie kreeg Hage waardevolle hulp van vrienden en kunstkenners, onder wie de Nederlandse kunsthistoricus Cornelis Hofstede de Groot (1863-1930), wiens legaat de basis vormt van de huidige collectie van het RKD.

nivaagaards-malerisamling
1. Jan van Goyen, Strandgezicht, 1638, Nivaagaards Malerisamling
2. Meindert Hobbema, Watermolen, 1662, Nivaagaards Malerisamling

Collectiecatalogus

De collectie Nederlandse en Vlaamse kunst in Nivaagaard omvat werken van Rembrandt, Pieter Claesz., Salomon Ruysdael, Jan Steen, en Cornelis de Vos, Pieter Brueghel II, en David Teniers II. Het resultaat van het onderzoeksproject zal een catalogus worden van deze tot nu toe weinig bekende werken, met gebruik van de nieuwste expertise op het gebied van de kunstgeschiedenis en de technische studie van schilderijen. Omdat de collectie Hollandse en Vlaamse schilderijen een afspiegeling is van de aankopen door Hage, is een ander doel van dit project inzicht krijgen in zijn voorkeuren: wat kocht Hage precies, hoe en waar verwierf hij deze werken, en wat zette hem ertoe om zijn verzamelactiviteiten zo sterk op deze oude meesters te richten? De historische toeschrijvingen zullen kritisch worden geëvalueerd, en de werken zullen worden geplaatst in een nieuwe kunsthistorische context.

Samenwerking

Het onderzoek zal in 2022-2023 worden uitgevoerd door Jørgen Wadum, Specialty Consultant on Dutch and Flemish Art bij Nivaagaards Malerisamling en Angela Jager, conservator Oude Nederlandse Schilderkunst bij het RKD. Het onderzoek wordt mogelijk gemaakt dankzij het Research Fund of the Danish Ministry of Culture aan Nivaagaards Malerisamling. Nieuws over het onderzoek wordt regelmatig gepubliceerd op www.nivaagaard.dk.

nivaagaards-malerisamling
1. Jørgen Wadum en Angela Jager aan het werk tijdens hun onderzoek, foto Kirsten Baltzer Kahr
2. Gabriel Metsu, Een meisje schilt appels, z.d., Nivaagaards Malerisamling