Meinummer Oud Holland: een artistieke samenwerking tussen Frans Hals en Gerrit Bleker

Frans Hals, Gerrit Bleker en Salomon de Bray, Portret van de familie Van Campen, 1623-1625 en 1628, Toledo Museum of Art, inv. 2011.80.

Oud Holland presenteert een nieuw dubbelnummer met vier prikkelende artikelen over vijftiende- en zeventiende-eeuwse kunst. Zo dook Jan Verheyen in de wereld van schilder Pieter Cristus (ca. 1420-1475); hij legt uit waarom deze spelling de voorkeur heeft boven ‘Petrus Christus’. Aan de hand van nieuwe archiefvondsten reconstrueert de auteur enkele belangrijke aspecten van het leven van de kunstenaar in en rond zijn geboortestad Baarle en zijn carrière als portretschilder in Brugge.

In het tweede artikel wordt de wetenschappelijke discussie over mogelijke samenwerkingen tussen Frans Hals en andere schilders verrijkt met een nieuwe studie naar een van Hals’ beroemdste schilderijen. De auteur, Claus Grimm, toont overtuigend aan dat de Haarlemse landschapsschilder Gerrit Bleker actief betrokken was bij de totstandkoming van het monumentale familieportret van Gijsbert van Campen en Maria Palesteyn met hun dertien kinderen (geschilderd in 1623-1625).

Susan Russell legt in het derde artikel uit hoe een bijzondere serie geëtste gezichten op Rome van Herman van Swanevelt tot stand kwam. Door de wereld van de opdrachtgever, de Franse schrijver Gédéon Tallemant des Réaux, grondig te analyseren, werpt Russell nieuw licht op deze prentenserie uit 1650 en de impact ervan op de Parijse prentkunst.

Ten slotte biedt een herontdekte ontwerptekening voor een drieluik ter nagedachtenis van het leven van Maria Snyders inzicht in het artistieke proces: van gedetailleerd ontwerp tot uitgebalanceerde compositie. De auteur, Catherine Phillips, concludeert dat zowel de tekening als het schilderij door Jan Boeckhorst werden gemaakt rond 1654: vijf jaar voor de dood van Snijders in 1659.

Samenvattingen van de artikelen zijn te vinden op de website van Oud Hollandhttps://oudholland.rkd.nl/index.php/news

Oud Holland 2024 - 1/2 volume 137
Cover Oud Holland 2024-1/2, jaargang 137

Oud Holland – Journal for Art of the Low Countries 2024 – 1/2, jaargang 137:

 • Jan Verheyen
  From fields of rye to Eyckian grandeur: New biographical data on Pieter Cristus (c. 1420-1475)
 • Claus Grimm
  Frans Hals and Gerrit Bleker: A joint collaboration on a fragmented family portrait (1623-1625)
 • Susan Russell
  ‘Diverses veues deseignees en la Ville de Rome’: Herman van Swanevelt’s 1650 print series for Gédéon Tallemant des Réaux
 • Catherine Phillips
  The symbols of the four evangelists: A newly discovered modello for Jan Boeckhorst’s Snyders triptych (c. 1654)
Frans Hals, Gerrit Bleker en Salomon de Bray, Portret van de familie Van Campen
Frans Hals, Gerrit Bleker en Salomon de Bray, Portret van de familie Van Campen, 1623-1625 en 1628, Toledo Museum of Art, inv. 2011.80.