Help mee de Brediusaantekeningen toegankelijk te maken!

bredius-project-header

Het crowdsourcingplatform waarmee het RKD de archiefaantekeningen van kunsthistoricus Abraham Bredius toegankelijk wil maken in RKDexcerpts, is vanaf nu opengesteld. Iedereen die aan dit project een bijdrage wil leveren, kan zich als vrijwilliger aanmelden.

De Brediusaantekeningen

Vanaf de late negentiende eeuw bracht Abraham Bredius (1855-1946), Rembrandtspecialist en tot 1909 directeur van het Mauritshuis, ontelbare uren door in de toen nog niet openbare Nederlandse archieven. Als een van de eersten verrichtte hij diepgaand onderzoek naar kunstenaars die tussen de late zestiende en het begin van de achttiende eeuw werkzaam waren. Hij deed dat op een systematische wijze en noteerde wat hem van belang leek voor de kennis omtrent hun leven en werk. Bredius' speurzin resulteerde uiteindelijk in tienduizenden excerpten: op kleine strookjes papier genoteerde samenvattingen van evenzovele vermeldingen uit archiefstukken. De door Bredius verzamelde gegevens vormen nog altijd een schat aan informatie die het RKD graag digitaal wil ontsluiten. Daarbij hebben we hulp nodig.

bredius-aantekeningen
1. Portret van Abraham Bredius (1855-1946), 1905, ontwikkelgelatinezilverdruk, collectie RKD
2. Excerpt uit het dossier van de Amsterdamse schildersfamilie Imbrecht, collectie RKD, Archief Abraham Bredius
3. Excerpt uit het dossier van de gebroeders Payen uit Dordrecht, collectie RKD, Archief Abraham Bredius

Vrijwilligers gevraagd

De bedoeling van het crowdsourcingproject is om met hulp van vrijwilligers de door Bredius gemaakte excerpten van metadata te voorzien. Aan de deelnemers wordt gevraagd om de gegevens in de Brediusaantekeningen – zoals plaatsnamen, data, persoonsnamen en beroepen – te registreren en bovendien het type notariële akte vast te stellen. Iedereen die van een uitdaging houdt en het leuk vindt om aan een inhoudelijk project bij te dragen, kan zich als vrijwilliger aanmelden door een account aan te maken, zoals hierna wordt beschreven. Hoeveel tijd u kwijt bent en hoe lang u mee doet, bepaalt u zelf.

Duik in de wereld van zeventiende-eeuwse kunstenaars

Meehelpen aan dit project houdt in dat u kennismaakt met leven en werk van zeventiende-eeuwse kunstenaars. Met hun familie, sociale netwerk en met de regeling van hun financiën. Maar ook hoe zij, in testamenten bijvoorbeeld, hun nalatenschap regelden, want misère en dood lagen in de zeventiende eeuw nadrukkelijk op de loer. En net zoals tegenwoordig berokkende men elkaar schade, zowel financieel, materieel als fysiek. Daarover biedt een aantal documenten inzicht, soms op indringende wijze.

Een account aanmaken

  • Een account aanmaken en inloggen doet u door u hier aan te melden met een gebruikersnaam en een wachtwoord. Vervolgens verschijnt er een registratiescherm. Verplicht zijn de velden Gebruikersnaam, Wachtwoord en E-mailadres. De overige velden zijn optioneel.
  • Nadat u bent ingelogd, verschijnt een korte uitleg over het project. Om naar het crowdsourcingsplatform te gaan, klikt u op Dashboard.
  • Op het dashboard vindt u meer informatie over het project en de Invoerinstructies.
  • Als u voor het eerst gaat invoeren, is het raadzaam om de Invoerinstructies eerst goed door te lezen, zodat u een helder beeld heeft van wat er van u wordt gevraagd.