Portrait Story: Piet Mondrian

piet-mondriaan-portrait-story-header

That photography is a powerful means of representing yourself was something artist Piet Mondrian was aware of from the start. In response to the recently published book Mondrian and Photography, the RKD, in cooperation with the Dutch National Portrait Gallery, made a Portrait Story about Mondrian's portrait photographs. Wietse Coppes, curator at the RKD, provides background to special photographs and explains how he looks at them as a researcher.

Foto’s van Mondriaan

Mondriaanspecialist Wietse Coppes en Leo Jansen, senior onderzoeker bij het Huygens Instituut, doen al jaren onderzoek naar de kunstenaar ten behoeve van het Mondriaan Editieproject. Zij brachten meer dan 400 foto’s samen uit ruim 50 collecties over de hele wereld, en bundelden die in het boek Mondriaan en fotografie. De foto’s zijn in chronologische volgorde verdeeld over drie periodes: de Nederlandse periode, de tijd van Mondriaan in Parijs en zijn laatste jaren in Londen en New York. Een selectie van de door Coppes en Jansen samengebrachte foto’s is momenteel te zien in Fotomuseum Den Haag, waar zij als gastconservatoren de tentoonstelling Strike a pose. Mondriaan en fotografie samenstelden.

piet-mondriaan-portrait-story-gallery
1. Fotografisch atelier Jac. Vetter, Portret van Piet Mondriaan, najaar 1907, collectie RKD
2. André Kertész, Portret van Piet Mondriaan, 1926-1927, collectie Médiathèque du Patrimoine et de la Photographie, Parijs
3. Michel Seuphor, Portret van Piet Mondriaan, medio 1929, collectie RKD

Portrait Story

Voor de Portrait Story geeft Coppes toelichting bij verschillende bijzondere foto's in het RKD en op de expositie in Fotomuseum Den Haag. Het filmpje geeft inzicht in zowel de portretfoto’s die Mondriaan gebruikte voor zijn promotie, als foto’s die absoluut niet waren bedoeld om verder te verspreiden. Ook vertelt Coppes meer over de fotografen en de techniek van de portretfoto’s. De informele snapshots die ook op de tentoonstelling te zien zijn, tonen aan dat achter Mondriaans publieke imago een warm en humoristisch mens schuilging.

YOUTUBE VIDEO

Dutch National Portrait Gallery

De afgelopen jaren maakte de Dutch National Portrait Gallery online producties en tentoonstellingen in musea en andere locaties, waarin portretkunst de hoofdrol speelt. Vanaf september 2021 is de Dutch National portrait Gallery te bezoeken op het Marineterrein in Amsterdam in een bescheiden tentoonstellingsruimte: Portrait Gallery Studio.

Mondriaan en fotografie. De kunstenaar in beeld is een uitgave van RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis en Uitgeverij Tijdsbeeld, Gent. Het boek is 368 pagina’s, 24 x 27 cm, te koop voor € 59,90. De tentoonstelling Strike a pose. Mondriaan en fotografie is te zien tot 21 mei in Fotomuseum Den Haag.