RKD podcast: Blommers, Mesdag en het Panorama

 RKD podcast: Kees van Dongen

Met meer dan 2,5 km aan archiefmateriaal van kunstenaars, kunstenaarsverenigingen, kunsthistorici, kunstcritici, galeriehouders, kunsthandelaren, verzamelaars, restauratoren, vormgevers en anderen. Verken paspoorten, correspondentie, werkdossiers, foto's en meer voor diepgaand kunstonderzoek en inspiratie.

Doorzoek het archief

Met RKD Research kun je direct het archiefmateriaal doorzoeken om je onderzoek te starten.

 

Kunstenaarsarchieven

Het RKD beheert ruim 200 archieven van bekende Nederlandse kunstenaars als Piet Mondriaan, Jeanne Bieruma Oosting en Armando. Deze persoonlijke archieven kunnen bestaan uit correspondentie, personalia als paspoorten en diploma's, dagboeken en aantekeningen, werk- en projectdossiers, maar ook lidmaatschappen, stukken betreffende deelname aan tentoonstellingen, verkoopboeken, teksten van lezingen en presentaties, schetsen en voorstudies, foto's, video's, geluidsfragmenten, uitnodigingen en ander klein drukwerk.


Naast de kunstenaarsarchieven bezit het RKD vele archieven van galeriehouders, kunsthandelaren, kunstverenigingen en verzamelaars, restauratoren en relaties van kunstenaars. Ook in deze archieven bevindt zich veel correspondentie met kunstenaars en andere kunstenaarsdocumentatie. Dit archiefmateriaal biedt veel informatie over het leven, werk en netwerk van kunstenaars.


Jaarlijks groeit de collectie met tientallen aanwinsten: schenkingen door kunstenaars, onderzoekers en galeries en aankopen van belangrijke kunstenaarsbrieven en andere stukken. Een deel van de archieven is voorzien van een uitgebreide inventarisatie, een deel van de archieven is nog niet geïnventariseerd en bestaat uit onbekend materiaal. Alle informatie over de archieven is te vinden via RKDarchives.

 RKD podcast: Cornelis Kruseman
Afbeedling: persoon doet onderzoek in de kunstenaarsarchieven

Gerlateerde artikelen

RKD podcast: Theo van Doesburg

Podcast
Sjoerd van Faassen talks about Van Doesburg’s efforts to spread his ideas among an international audience.
podcast-theo-van-doesburg-header

RKD podcast: Kees van Dongen

Podcast
Anita Hopmans vertelt over de doorbraak van Kees van Dongen in het Parijs van net na 1900.
 RKD podcast: Kees van Dongen

RKD podcast: Blommers, Mesdag en het Panorama

Podcast
Evelien de Visser vertelt de rol van kunstenaar Bernard Blommers bij het Panorama van Scheveningen.
 RKD podcast: Blommers, Mesdag en het Panorama