Archieven

Archieven

Het RKD beheert ruim 2,5 kilometer archiefmateriaal op het gebied van de beeldende kunst van de Nederlanden. In totaal zijn het ruim 900 archieven van kunstenaars, kunstenaarsverenigingen, kunsthistorici en andere kunst gerelateerde personen en instanties. 

Kunstenaarsarchieven

Belangrijke bronnen zijn de 200 archieven van Nederlandse kunstenaars als Piet Mondriaan, Jeanne Bieruma Oosting en Armando. Deze persoonlijke archieven bestaan uit correspondentie, personalia als paspoorten en dagboeken, aantekeningen en werk- en projectdossiers. Dit archiefmateriaal biedt veel informatie over het leven, werk en netwerk van kunstenaars.

Onderzoeksmateriaal

Deze collectie bestaat uit onderzoeksmateriaal van vooraanstaande kunsthistorici, waaronder Rembrandtspecialist dr. Abraham Bredius, de Duitse kunsthistoricus dr. Max J. Friedländer en Nederlands eerste hoogleraar Kunstgeschiedenis prof.dr. Willem Vogelsang. De collectie werkmateriaal van kunsthistorici groeit ieder jaar en is van groot belang, ook voor nieuwe generaties onderzoekers. Via digitaliseringsprojecten wordt veel materiaal online toegankelijk gemaakt, bijvoorbeeld de aantekeningen van Bredius.

Technische documentatie

De collectie technische documentatie omvat materieel-technische gegevens over kunstwerken, zoals röntgenfoto’s en restauratieverslagen. Het RKD beheert belangrijke archieven met technische documentatie, zoals dat van prof.dr. J.R.J. van Asperen de Boer, het Rembrandt Research Project en prof.dr. Molly Faries. Het RKD verwierf ook archieven van restauratoren met documentatie over behandelingen van kunstwerken: van Martin de Wild, Peter Hermesdorf, de familie Hesterman en Stichting Kollektief Restauratieatelier Amsterdam. Dr. Maryan Ainsworth droeg haar onderzoeksmateriaal op het gebied van infraroodreflectografie in 2020 over. 

Ga naar RKDtechnical en bekijk de verschillende vormen van technisch onderzoek. De collectie Technische Documentatie is vanwege de specialistische aard en de kwetsbaarheid van het materiaal enkel onder begeleiding toegankelijk. Via het contactformulier kan een aanvraag worden ingediend.

Digitalisering

De collectie van het RKD wordt iedere dag meer en meer online toegankelijk. De digitalisering van het (archief)materiaal gebeurt in verschillende projecten.

Beelddocumentatie

De beelddocumentatie, ruim vier miljoen digitale en analoge foto’s, reproducties en dia’s van kunstwerken, is volledig gedigitaliseerd en toegankelijk via RKD Research. De nadruk ligt op de Noord- en Zuid-Nederlandse kunst van de late middeleeuwen tot op heden, maar ook werk van buitenlandse kunstenaars is ruimschoots afgebeeld en gedocumenteerd.

Kunsthandelarchieven

Zeven belangrijke kunsthandelarchieven uit de periode 1850-1950 zijn volledig gedigitaliseerd. Het betreft de archieven van de Bachstitz Gallery, Kunsthandel J.H. de Bois, Goupil & Cie., Kunsthandel Huinck en Scherjon, Kunsthandel G.J. Nieuwenhuizen Segaar, Kunsthandel Sala & Zonen en Firma E.J. van Wisselingh & Co.

Modernistenarchieven

Het RKD is begin 2020 gestart met een digitaliseringsproject van een selectie archieven uit de periode 1910-1960, de Modernistenarchieven. Het betreft archieven van vernieuwende, toonaangevende Nederlandse kunstenaars, waaronder Paul Citroen, Nelly van Doesburg en Kees van Dongen.

Beeldhouwersarchieven

Bij het RKD loopt sinds 2023 een digitaliseringsproject van dertien beeldhouwersarchieven. Samen vormen deze archieven een unieke informatiebron over het artistieke leven voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Deze beeldhouwersarchieven zijn niet meer op de studiezaal raadpleegbaar, maar komen in 2024 online beschikbaar.

Archieven kunstenaarsverenigingen

Het RKD is in 2023 gestart met de digitalisering van verschillende archieven van Nederlandse kunstenaarsverenigingen uit de periode 1839-1950. Daardoor zullen de archieven van de Maatschappij Arti et Amicitiae en De Onafhankelijken niet meer raadpleegbaar zijn op het RKD. Het archiefmateriaal komt vanaf begin 2025 online beschikbaar.

Aanwinsten

Jaarlijks groeit de collectie archieven van het RKD met tientallen aanwinsten, zowel schenkingen en aankopen. Ook de collectie van de bibliotheek blijft groeien door recente acquisities.

Bekijk alle aanwinsten