Archief Siebe ten Cate

 Archief Siebe ten Cate

De Siebe ten Cate Stichting schenkt een archief over deze kunstenaar aan het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Het archief bevat behalve brieven, foto’s, diploma’s, knipsels en catalogi, vooral vele kleine potloodschetsjes van Ten Cate.

Siebe ten Cate

Siebe Johannes ten Cate (1858-1908) werd in Sneek geboren en verhuisde in 1880 naar Parijs waar hij al snel in contact kwam met verschillende impressionistische kunstenaars zoals Camille Pissaro en Emile Bernard. Ten Cate deed regelmatig zaken met onder meer kunsthandels Durand-Ruel en Bernheim-Jeune en reisde veel door Europa en Noord-Afrika. Hij exposeerde zijn impressionistische landschappen en stadsgezichten met veel succes in Frankrijk. Hij was bevriend met onder meer Kees van Dongen met wie hij begin twintigste eeuw kort een woning deelde op Montmartre. Tegenwoordig is hij – ondanks zijn uitgebreide netwerk – bijna geheel vergeten.

 Archief Siebe ten Cate
1. Louis-Jules Faehnlein, Portret van Siebe ten Cate, 1912
2 en 3. Een rouwkaart en foto uit het archief Siebe ten Cate, foto Eveline van Egdom

Ontrukken aan de vergetelheid

De in 2020 opgerichte Siebe ten Cate Stichting heeft als doel ‘de kunstenaar te ontrukken aan de vergetelheid’, het oeuvre van Ten Cate in beeld te brengen en zijn werk onder de aandacht te brengen en houden. Meer informatie over de stichting is te vinden op siebetencate.nl. Het RKD werkt samen met de Siebe ten Cate Stichting aan een catalogue raisonnée en een RKD Study over het leven en werk van de schilder.

Archief naar het RKD

Het archief over Siebe ten Cate werd gekocht op een veiling in Frankrijk. Om verzekerd te zijn van de beste condities voor het bewaren van het archief, wordt het nu bij het RKD ondergebracht. De feestelijke overdracht vond plaats op 3 februari 2022. Het Ten Cate-archief is een mooie aanvulling op de grote collectie kunstenaarsarchieven die bij het RKD bewaard wordt. De archiefstukken zullen verder worden onderzocht: mogelijk leiden de vele potloodschetsjes naar onbekend werk van de kunstenaar.

 Archief Siebe ten Cate
1. In het archief zitten verschillen boeken met potloodschetsjes door Siebe ten Cate, foto Eveline van Egdom
2. Op 3 februari vond de feestelijke overdracht van het archief plaats op het RKD, foto Eveline van Egdom