Archief Armando

 Archief Armando

De Armando Stichting en het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis zijn verheugd dat een belangrijk deel van het archief van Armando (1929-2018) wordt ondergebracht bij het RKD. De 2,5 meter aan archiefmateriaal bevat onder andere plakboeken, aantekeningen, schetsen, foto’s en correspondentie.

Armando’s nalatenschap

De in 2018 op 88-jarige leeftijd overleden Armando was een veelzijdig kunstenaar en een multitalent. De Armando Stichting beheert, als erfgenaam van het gehele kunstzinnige oeuvre van Armando, diens schilderijen en beelden, maar ook literatuur, tv-programma’s en muziek. Dit zeer gevarieerde oeuvre is te beschouwen als 'Gesamtkunstwerk', waarvoor Armando’s ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Kamp Amersfoort de basis vormden. De nalatenschap van Armando bestaat verder uit een omvangrijke bibliotheek, fotodocumentatie en zijn persoonlijke archief met plakboeken, agenda’s, manuscripten, aantekenboekjes en schetsen. 

 Archief Armando
1. Fotograaf onbekend, Armando, oktober 1969, collectie RKD, archief Armando 
2. Enkele notitieboekjes van Armando, collectie RKD, archief Armando 
3. Conny Meslier, Armando in Berlijn, 1993, collectie RKD, archief Armando

Schenking

De Armando Stichting wil een breed publiek kennis laten nemen van het werk van de kunstenaar en schenkt nu een deel van Armando’s archief aan het RKD, waar het toegankelijk wordt voor verder onderzoek. Een ander deel – manuscripten, boeken en aantekeningen die Armando’s literatuur en dichtkunst betreffen – wordt ondergebracht bij het Literatuurmuseum, eveneens in Den Haag. Een verzameling affiches uit het archief wordt opgenomen door het ReclameArsenaal.

Sigrid Bruijel, namens de Armando Stichting: ‘We zijn uiterst zorgvuldig te werk gegaan bij het afwikkelen van de erfenis van Armando. Voorop staat dat we de herinnering aan Armando en zijn Gesamtkunstwerk levend willen houden en op de juiste manier aan het publiek willen overbrengen. We zijn als stichting gerustgesteld nu we weten dat het RKD en het Literatuurmuseum de juiste plekken zijn voor Armando’s archief.’

Sigrid Bruijel, Ramses van Bragt van het RKD en Bertram Mourits van het Literatuurmuseum vertellen over Armando en zijn archief in deze film:

Video

Verder onderzoek

De vele aantekenboekjes met voorbereidende schetsen voor schilderijen, beelden en tekeningen geven meer inzicht in het omvangrijke oeuvre, evenals als de door Armando zelf samengestelde plakboeken met correspondentie, krantenberichten, snapshots en andere documentatie. Ook behelst het archief ordners vol portretfoto's van Armando door de jaren heen, pamfletten, notities van bijeenkomsten en openingstoespraken op exposities. Zo geeft het archief een overzicht van Armando’s Nul-periode in de jaren zestig tot zijn laatste jaren.

Bijzonder zijn de foto’s die Armando zelf maakte van zijn omgeving of van objecten die hij soms letterlijk gebruikte voor zijn schilderijen. Ook bevat het archief een aantal kunstwerken speciaal voor Armando gemaakt door bevriende kunstenaars, zoals Klaas Gubbels. Begin deze maand werd het archief overgebracht naar het RKD in Den Haag, waar het wordt geïnventariseerd en verder onderzocht. 

 Archief Armando
1. Persoonsbewijzen van Armando uit 1944, 1956 en 1957, collectie RKD, archief Armando 
2. Cherry Duyns, Armando in zijn atelier, 2005, collectie RKD, archief Armando 
3. Klaas Gubbels, kaart aan Armando, 18 september 2004, collectie RKD, archief Armando