Tina Campt lezing en gesprek

Informatie

Datum
Locatie
Stedelijk Museum Amsterdam
Tina Campt

Blue-Black and Blur: Carrie Mae Weems and the Afterlives of Images

Tina Campt, professor aan de Princeton University, gaat tijdens dit Visiting Fellow-programma in op haar nieuwste onderzoek naar de ‘Afterlives of Images’. Na haar lezing zal ze in gesprek gaan met Rolando Vázquez Melken, hoogleraar Post/Decolonial Theories and Literatures aan de Universiteit van Amsterdam, om haar recente bevindingen en hun gedeelde interesse in dekoloniaal denken te bespreken. Het evenement wordt afgesloten met een open gesprek met het publiek.

Professor Tina Campt is een feministische theoreticus rondom visuele cultuur en hedendaagse kunst. Zij is een van de grondleggers van Black European Studies. Haar vroege werk theoretiseerde gender-, raciale en diasporavorming in zwarte gemeenschappen in Europa en het zuiden van Afrika. Hierbij lag een nadruk op de rol van lokale fotografie in het interpreteren van geschiedenis. In haar recentere werk verbindt Campt alledaagse beelden gemaakt door Zwarte mensen met het werk van Zwarte hedendaagse kunstenaars, die maatschappelijke percepties herdefiniëren. Haar onderzoek kan worden toegepast op enkele van de nieuwe werken in onze collectie, zoals Igshaan Adams’ Nama Stap.

Biografieën

Tina Campt
Tina Campt is Roger S. Berlind '52 hoogleraar in de Geesteswetenschappen. Ze heeft een gecombineerde aanstelling op de faculteit Kunst en Archeologie en het Lewis Center for the Arts. Campt is voorzitter van het Practicing Refusal Collective en het Sojourner Project. Ze begon haar carrière als historicus gespecialiseerd in het moderne Duitsland en behaalde een PhD in Geschiedenis aan de Cornell University.

Rolanda Vázquez Melken
Rolando Vázquez Melken is hoogleraar Post/Decolonial Theories and Literatures met een focus op het Mondiale Zuiden bij de afdeling Literaire en Culturele Analyse en de Amsterdamse School voor Culturele Analyse (ASCA). Hij is docent, dekoloniaal denker en keynote speker over dekolonialiteit bij academische en culturele instellingen.

Voor meer informatie en tickets klik hier.

De jaarlijkse Visiting Fellow is een samenwerkingsproject tussen de Onderzoekschool voor Kunstgeschiedenis (OSK), het Stedelijk Museum Amsterdam, het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag en de Universiteit van Amsterdam. De Visiting Fellow dit jaar is professor Tina Campt van Princeton University.